A fekete ribizli egy nagyon népszerű gyümölcs, amit nyáron rengetegen fogyasztanak. Csak nem Magyarországon, hanem például az Egyesült Államokban. Most megmutatjuk, miért lenne érdemes itthon is a  nagy nyári dinnyézést néha helyettesíteni egy kis fekete ribizlivel!
Bár a gyümölcsök közül a fekete ribizliben az egyik legmagasabb a C-vitamin tartalom, különleges íze miatt kevesen kedvelik. Van azonban néhány indokunk, amelyek miatt érdemes lehet mégis rászokni!

Mit tartalmaz a fekete ribizli?
A fekete ribizli fogyasztásán vagy kipróbálásán elsősorban azért érdemes elgondolkodni, mert ez a gyümölcs  tele van olyan hatóanyagokkal, amelyek másban kisebb mértékben, vagy egyáltalán nincsenek meg.
Ott van például az antocián, amely tulajdonképpen a színét adja a gyümölcsnek, mellette azonban  gyulladáscsökkentő és öregedést lassító hatása is van.
Emellett a gyümölcsök közt kiemelkedő mennyiségű antioxidánst és C-vitamint  (https://www.netamin.hu/termekeink/netamin-c-1000-mg-extra-csipkebogyoval-es-bioflavonoidokkal/)  tartalmaz. Csak hogy egyértelmű legyen, mennyi az annyi: 100 gramm fekete ribizliben az ajánlott napi ajánlott beviteli érték 226 százaléka található meg a C-vitaminból, ami egészen hihetetlen szám.
Vashiánnyal küzdőknek (https://www.netamin.hu/tudasbazis/cikkek/vashianyos-verszegenyseg-kiket-erint-es- hogyan-kezelheto/) is ajánlott a fogyasztása: 100 gramm fekete ribizli 1,54 mg vasat tartalmaz, ami a napi ajánlott beviteli érték 10%-a.
Mindezeken túl jelentős mennyiségben tartalmaz A-vitamint, B5-vitamint, B6-vitamint, B1-vitamint, kalciumot, foszfort, magnéziumot is – tulajdonképpen minden szeme egy igazi vitaminbomba!

Hogyan vásároljunk és hogyan használjuk fel?
Bár Magyarországon is termeszthető a fekete ribizli, kevés helyen tud megélni, így sokszor külföldről érkezik a  boltokba a gyümölcs. A szezonja júliustól októberig tart, ekkor a legkönnyebb megtalálni a polcokon, és ekkor a legolcsóbb is.
A gyümölcs akkor érett, ha a színe nagyon sötét lila, szinte már fekete, és egy kissé csillogó. Óvakodjunk a  túlságosan puha szemektől, azok fogyasztása ugyanis már nem ajánlott.
Ha nagyon nem tudunk megbarátkozni az ízével, akkor se mondjuk le róla az első próbálkozás után, ugyanis sütés, főzés során felhasználva,
ízesítőként is egészséges, ebben a formában viszont már jóval kevésbé erős az íze. Lehet így például  gyümölcssalátákban használni,
gyümölcslevesekhez, süteményekhez (mu inhoz például tökéletes), de gyümölcsfagylaltra szórva is remek feltét lehet.
A fekete ribizlinél nincs átmenet, csak imádni vagy utálni lehet. Ha viszont megszeretjük, rengeteg pozitív  hatásával „meghálálja”, ahogy az a fenti leírásból is látszik.

(Forrás: www.netamin.hu)