alma-ecet Ez a legjobb zsírégető ital!

Az almaecet szabályozza a vércukorszintet, a túlzott étvágyat, csökkenti az ízületi fájdalmakat, jótékonyan hat az emésztésre és az egyik legjobb természetes zsírégető.

Így készítsd!

Dobáld az almahéjakat, csutkákat es egy-két felaprított almát egy 5 literes befőttes üvegbe.  Adj hozzá egy maréknyi cukrot (vagy másfél maréknyi mézet) és langyos vizet. Ezt szobameleg helyen kell tartani, pakolni bele az almát míg harmada víz, harmada alma nem lesz.

Nyáron jó kint is, meleg napos helyen. Pár naponta át kell keverni, közben forr, zavarosodik, majd letisztul. Közben is teszek hozzá kevés cukrot vagy mézet, a hozzáadott almák miatt, mert kell a cukros környezet az erjedéshez.

Pár apróságot megtanultam egy évnyi almaecet gyártás során. Ugyan a neten talált receptek hibátlan gyümölcsöt írnak, de aki már figyelte milyen átalakuláson megy keresztül az alma, míg ecet lesz belőle, láthatta, hogy a rothadás ott van. Így én a hibás részeket kifejezetten az ecetbe teszem, sőt ha belefutok rohadt belsejű almába, akkor azt is. Amit el kell kerülni, azok a penészes sérülések!

Pár hét alatt megérik egy üveggel, lehet szűrni. Ez az érési idő sok mindentől függ, de leginkább a hőmérséklettől, gyümölcs cukortartalmától. Így kóstolgatni kell. (Az elsőt kicsit gyenge korában szűrtem le, de ettől még jó hajat öblíteni, vízbe keverve meginni, mosógépbe.)

Kiszedjük az üvegből az almát, és még mindig hagyjuk a nagy üvegben a folyadékot, kb. egy hetet, amíg vastagszik benne a nyúlós, opálos réteg, ami az ecetágy. Az ecetágy alapállapotban a tetején képződik, de egy mozdulattal leküldjük az üveg aljára, ne penészedjen meg.

Ezt az ecetágyat továbbvihetjük a következő üvegbe, ettől gyorsabb lesz az érés. Egy-egy ecetágy évekig is használható.

Ha azt várod, hogy bolti almaecet íze lesz, csalódni fogsz, mert nem olyan. Olyan az íze, mint az megecetesedett, romlott bornak. De garantáltan természetes alapanyagokból készült és tartósítószer mentes! Kevés vízzel hígítva fogyaszd, így nem olyan intenzív az íze.

Lényeges, hogy légáteresztő vászondarabbal le legyen zárva, mert a muslicák és a petéik kárt okoznak benne. Vászon, körbekötve, gumizva-tökéletes.

Indításképp lehet fűszereket tenni bele. Kapor, tárkony, csombor, szegfűszeg, vagy akár mazsola. Itt már csak az egyéni ízlés és fantázia lehet a határ!

Forrás: Kiskegyed