Céklalé

ceklale

céklalé

 

 

A cékla szerteágazó gyógyhatását a benne található számos vitaminnak és ásványi anyagnak köszönheti. Mindenekelőtt sok káliumot tartalmaz, ami hozzájárul az izmok és az állóképesség növeléséhez, de ezenkívül gazdag még kálciumban, foszforban, vasban, nátriumban, kénben, valamint antioxidáns tulajdonságú, A-, B- és C-vitaminokban.

Hasznos tipp

Gyógyhatásai: Vérképző, a sav-bázis egyensúlyt, a máj anyagcsere folyamatait szabályozza, valamint a tumorsejtek szaporodását gátló hatása is van. A várandós anyák is bátran fogyaszthatják, hiszen a gumó gazdag folsavban, amelynek megfelelő mennyiségű bevitele a magzat számára különösen fontos. A folsav, a magzati fejlődés során, az agy és az idegrendszer működéséhez szükséges anyagok képződésében vesz részt. Fogyasztásával a fejlődési rendellenességek előfordulása csökken. A hatékony tisztítókúrák nélkülözhetetlen része. Serkenti a máj,a belek, és a vese működését, fokozza a méreg- és salakanyagok eltávolítását. Megszünteti a toxikus anyagok okozta bőrbetegségeket, fejfájást, és letargiát. Méregteleníti az agyat a fémektől (pl.: alumínium); javítja az általános közérzetet, jótékony hatású a gyomorhurut , aranyér és savtúltengés esetén. Enyhe vízhajtó hatása mérsékli a magas vérnyomást. Helyreállítja a szervezet sav-bázis egyensúlyát. Naponta két-három alkalommal egy pohár céklalé kitűnő májtisztító. Az emésztésre gyakorolt hatása támogatja a fogyókúrát.

Változókor, menstruáció. A cékla enyhíti a menstruációs zavarokat, valamint a változókorral járó kellemetlen tüneteket. Késlelteti a túl korai öregedést, segít leküzdeni a megfázást és az influenzát.