Sárgarépalé

teeth-1560353_960_720A sárgarépa tartalmaz kálciumot, káliumot, nátriumot, foszfort, vasat, magnéziumot, krómot, sót, A, B komplex, C, E, G és K vitaminokat. A legtöbb benne az A vitamin elővitaminja, amely vízben nem oldódik, tehát csak abban az esetben tudja szervezetünk hasznosítani maradéktalanul, ha zsír társaságában fogyasztjuk. Gyógyhatása: a gyermekkor első zöldségféléje. A baba cumisüvegből tejjel vegyítve fogyaszthatja, egy éves kor felett. A terhes anyának és a szoptatós kismamának is ajánlatos a sárgarépalé fogyasztása. Hozzásegít a csontozat és a fogazat fejlődéséhez. Számos más zöldségféle kiegészítőjeként használjuk, illetve azért, hogy javítsa az ízt. Általános gyógyhatását a a nagy mennyiségű kálium, s egyéb tartalma teszi lehetővé, a vér savtalanítását segíti elő. Gyógyítása láncszerű, amilyen csak a betegség lehet. Az éhséget jól csillapítja, így hatásosan lehet használni a fogyókúrázóknak, vagy azoknak, akik megszokásból rágnak valamit. Általánosságban a gyulladás az, amelyre gyógyítólag hat a sárgarépalé, s ide tartozik a fertőzés is.

Kísérletekkel bizonyították, hogy azok számára, akik sokat dohányoznak, az A vitamin szedése meghosszabbítja az életet, ha természetes alakban, illetve elővitaminban fogyasztják. A dohányosoknak napi egy pohár friss sárgarépalé fogyasztása javasolt. Természetesen ez sem lehet mindenkinél garancia.

Hasznos tipp

Leégés ellen? A sárgarépában előforduló béta-karotin fokozott fogyasztása némi védelmet nyújthat a leégés ellen. Ennek kétféle oka is lehet: a béta-karotin a bőr sejtjeinek zsírtartalmában feloldódva segít az ibolyántúli sugárzás kiszűrésében, és/vagy antioxidáns hatásánál fogva semlegesíti az UV sugárzás hatására keletkező ártalmas szabad gyököket. Többek között hosszabb ideig megtarthatja bőre barnaságát a rendszeresen nyers, vagy lé formájában elfogyasztott répa.